Vælg en side

Inden du kaster dig ud i at være blaffer kan der godt være mange spørgsmål. som f.eks “skal jeg have skilt med?” “Hvor er det godt at få lift?”  osv. Efter jeg selv kastede mig ud i det er det blevet min primære form for transport, ikke fordi det er gratis men fordi jeg rigtigt godt kan lide det. Det er fedt at møde nye mennesker på den måde, det kan mange gange ende ud i nye venskaber, fede oplevelser og sjove samtaler. For at give dig en ide om ventetid, vil jeg tro at min gennemsnits ventetid er omkring 15-20 min, hvilket jeg syntes er meget positivt.

 

Med eller uden skilt?

Det kan både være en fordel og en ulempe at have skilt med.

  • For skilt: Folk der skal til den samme destination som der står på dit skilt, er nok mere tilbøjelig til at tage dig med.
  • Imod skilt: Folk der ikke skal til din destination men bare i den generalle retning stopper, men du kunne gå glib af de direkte lift.

Personligt blaffer jeg uden skilt da det giver en større uvished omkring hvor jeg ender henne. Det forbinder jeg i høj grad med eventyr, lidt det samme som at lad sig fare vild et sted, der er noget eventyrligt over det, - måske du kan nikke genkende til det?
DSC00468

maksimere din chancer for at få lift

Der er mange faktorer der spiller ind, mange mennesker vil faktisk gerne give dig et lift, men de er for usikre til at gøre det, eller ikke har løst til at tage chancen. Du har kun kort tid til at få kontakt med dem før de er kørt forbi og det gør du med  øjn kontakt. Kig på de personer der køre forbi dig, smil og evt vink til dem. så forbedre du dine chancer.  Selv plejer jeg at vinke og smile, nogle gange stå at spille på min ukulele. Til tider prøver jeg også at lave lidt sjov med de biler der køre forbi som f.eks at jeg giver dem thumps up med den anden hånd, eller står og laver en lille sjov dans. Der handler i bund og grund om at hvis du kan skabe en lille connection med en køre så er der langt større chance for at få et lift. Hvordan du vil skabe den connection er så helt op til dig 🙂

Gode steder at få lift

lokation hvor du kan få direkte kontakt med folk er nok de bedste steder. F.eks tank stationer er et fantastisk sted som blaffer og det gælder faktisk alle lande efter min erfaringer. Hvis jeg f.eks er i udlandet ser min “presentation” sådan nogen lunde sådan her ud: “Hey, my name is David, i am a traveller from Denmark. I am hedding (East/west/noth/south) from here, if you are hedding in that direction, would you be willing to take me along? :)” Husk at smil at vær imødekommende. Det kan være personen giver dig nogle spørgsmål og i ender ud i at snakke lidt, eller du blot få et “yeah sure buddy, i am hedding to X, jump in!”. Det fungere også rigtigt godt i Danmark, dialogen ville selvfølgelig se lidt anderledes ud der. 😉

Lastbiler tænker du måske som udgangspunkt er vejen frem til længere turer. De må ikke tage en blaffer med grundet forsikring og i alt har jeg kun haft 3 lift fra lastbiler, privat biler er det du skal satse på efter min erfaringer.

Hvis du skal til en bestemt destination og du skal langt er motorveje et godt sted, der skal folk som regel rigtigt langt og der er kun en vej. Nedkørsler til motorveje er godt sted, hvis der plads til at biler kan holde ind. Små landeveje med få antal biler kan også mange gange være gode steder da der netop ikke kommer så mange biler og chaufføren derfor føler sig mere forpligtet til at hjælpe dig og samle dig op. Hvis jeg er på en landevej går jeg altid, for at vise at jeg også gerne vil gøre noget for det og ikke bare sider i vejkanten og så får jeg nogle dejlige gåture i mange fantastiske landskaber, bjerge og diverse rundt omkring i verden.

Storbyer er din værste fjende og er nærmest umuligt at blaffe i, jeg bruger derfor offentligt transport når jeg kommer til hovedstader i de forskellige lande f.eks.

DSC02507

Maksimere din sikkerhed som blaffer

Som udgangspunkt mener jeg ikke det er farligt at blaffe, når det kommer til stykket er det vel bare en slags frivillig taxa, forstået på den måde at en taxa chauffeur køre også med tilfældige mennesker hverdag, det samme med en bus chauffeur og er han bange for sit job? - der sker da uheld engang imellem som man høre om hvor en ud af fem millioner ture er gået galt, men vi kan altid være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt lige meget hvad vi gør os i, sådan er det.

  • Sørge for at have din bagage så du kan nå den, hvis du hurtigt skal ud.
  • Hvis du sidder på forsædet og din backpack f.eks ligger på bagsædet, når du stiger ud så sørg for åbne døren helt og lad den/dem være åbne helt, indtil du har dine ting og så luk alt til sidst.
  • Du kan have en peber spray i lommen.
  • Gå efter din mavefornemmelse, det er ok at sige nej til at lift! (personligt har jeg dog aldrig gjort det)

Jeg bliver tit spurgt om jeg har haft nogle ubehagelige oplevelser med alle de blaffer ture jeg har haft rundt i verden og ja, jeg har haft 3 ubehagelige oplevelser, med det sagt vil jeg skyde på jeg har lidt over træhundrede lift. så godt og vel 1% af dem har været dårlige hvis ikke mindre.

  1. En person der kørte som død og helvede i Italien, der skete ikke noget vi kom frem i live. Han var nok fritids racerkøre tror jeg.
  2. To personer, som ellers var rigtig flinke undervejs og var glade og smilte. Da jeg så skulle af var det i deres øjne en pirat taxa og de sagde med en bestemt tone at de gerne vil have betaling. Jeg prøvede at snakke mig ud af det men uden held, jeg kunne måske godt have sat foden i og gået derfra uden at betale, men jeg tænkte de 50 kroner ikke var den chance værd. De havde nu også givet mig et lift på over 100 kilometer og vand undervejs.
  3. En mand begyndte at tage mig på låret imens han kørte, der satte jeg foden i og sagde at det kunne han godt stoppe med, hvorefter han stoppede.

Det er de dårlige oplevelser jeg har efter at have blaffet rundt omkring i verden med over træhundrede lifts, det syntes jeg er fint. Jeg kunne ligeså godt være gået ned af den forkerte gade i Danmark på en lørdag og blevet slået ned fordi jeg var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, så er det så farligt at blaffe? - det er nok hvad man gør det til. Jeg har nu fået mange fantastiske oplevelser ved at blaffe 

DSC00268

 

blaffer I Danmark og udlandet.

Hvis du ikke har blaffet før kan jeg varmt anbefale dig at gøre det, det er super nemt i Danmark. I udlandet kan der være mange forskellige ting du skal tage højde for og f.eks i Iran betyder en “thumps up” det samme som når vi giver fingeren til hinanden. Der er som sagt nogle ting der er gode at vide, så man ikke går på landevejen og rækker fuck til alle der kommer forbi. Du kan finde alle simple fit og tips til diverse lande på Hitchwiki.

Omkring danmark, taget fra hitchwiki:

According to Wikivoyage hitchhiking is legal in Denmark except on motorways. Most drivers speak English, but especially in the western and southern part people are more eager to speak German. If your German isn’t good enough, English will help here too. Most drivers are very friendly and hospitable. There was a hitchhiking project done in 2006 called The Search for Danish Mentality, and in 2007 there was a follow-up called The Search for the Commons.

When hitching on slip roads to the motorway, people rather stop if you are at the bottom of the slip road than at the top of it. Most ramps in Denmark have enough space for cars to stop.

Hitching appears to be better in the West of the country than nearer to Copenhagen.

 

DSC00403